Els forns tradicionals de València aposten per l’orxata natural

2a70f9a48f14df7783bfa02a8f9a0f31
Els forns i pastisseries tradicionals de la ciutat de València, un dels gremis mésantics, han decidit apostar una nova campanya per l’orxata natural sense pasteuritzar gràcies a l’acord de col·laboració que tenen amb l’empresa valenciana Món Orxata.
Un total de 40 forns i pastisseries o mítiques botigues venen en l’actualitat l’orxata natural i ecològica de Món Orxata elaborada amb xufes de la Denominació d’Origen València i certificades ecològiques pel CAECV.
Els forns disposen així d’un producte exclusiu, local i de qualitat que la gent no troba en cadenes industrials, ajudant a aprofundir en aqueixa aposta per la innovació que es detecta ja en molts d’ells. Com ocorre amb l’orxata artesana, són molts els forners que comencen a pensar que el futur és el passat, tornant a l’essència de l’ofici: elaboracions sense presses i amb bona matèria primera. Molts estan introduint pans espectaculars elaborats amb farines nobles, ecològiques o introduint espècies, llavors, fermentacions llargues, ús de massa mare, etc.
Aquesta “aliança forner-horchatera” obeeix no sols a l’harmònica sinergia dels productes que elaboren, sinó al fet que també comparteixen una competència deslleial en els seus respectius sectors. La intrusió de grans cadenes o franquícies amb pans industrials a preus ridículament baixos està sent letal per a molts forns familiars. El mateix els suposa als horchateros artesans la venda en grans cadenes de supermercats d’orxates industrials venudes com a “fresques” o “artesanes” -en contra del que marca la llei o elaborades amb xufes forana, en molts casos provinents de situacions de dúmping social a Àfrica, en envasos dissenyats amb falleres, barraques, el Micalet o el mateix Jaume I.
A València cal assenyalar que el Gremio de Maestros Horneros data de l’any 1462, mentre que l’orxata natural porta, almenys des del segle XVI, venent-se de manera ambulant en carrets.
Històricament, el complement de l’orxata sempre van ser el pa o les rosquilletas, i molt més tard, a la fi del segle XX, van arribar els hui famosos fartons. Un reconegut forner confirma que “les rosquilletas, la coca en llanda o els fartons són el complement ideal de l’orxata, i ara es poden adquirir còmodament i conjuntament en el seu forn de tota la vida, per això estem encantats”.
Yolanda Morán, directora general de Món Orxata, assenyala que “la unió fa la força, més en els temps tan regirats en els quals vivim, i afortunadament els forns i pastisseries tradicionals continuen apostant per la qualitat i la diferenciació abans que pel preu”.
Alguns dels forns
Forns o pastisseries emblemàtiques com ara San Bartolomé, Pan de Estellés, Miguel Martínez, Cócera, Dulces Pérez, José Compañ, Art del Sucre, la Tahona del Explorador, el Horno del Saler, entre molts altres; mítiques mantegueries com El Niño Llorón; botigues ecològiques com Bio Bàsic, Herbolarios Navarro o Ecotienda La Zona verde; empreses de resturació com Invictus Grill o Cafetería El Diván o comerços com l’Horta Encesa, venen en l’actualitat l’orxata de Món Orxata.  
Sobre Món Orxata
L’empresa dels carrets als carrers de València, Món Orxata, junt a Horchateria Subies, han creat també teleorxata.com per a distribuir orxata natural a València i la seua àrea metropolitana. De la mateixa manera, des de lahorchateria.com, creada el 2009, venen orxata i xufa i productes derivats online a la resta de la província de València y tota Espanya.

Deja una respuesta

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial